В одному з київських ресторанів, що належать Миколі Тищенку, зібралося безліч українських ЗМІ. Тут представили нового «Ревізора» – сьомий сезон передачі вийде вже цієї осені. «Отже, тепер наш ревізор – Микола Тищенко!» – урочисто оголосила шеф-редактор проекту Ганна Жижа. І з’явився він – засмаглий (щойно повернувся з Маямі), накачаний і щасливий.
Для щастя у Миколи як мінімум два приводи: перший – нещодавно народилася дитина (ми писали про це докладний матеріал), другий – нове для нього амплуа самостійного ведучого. Ми вирішили розпитати шеф-кухаря про всі нюанси і підводні камені його майбутньої роботи.
«Насправді я дуже добра людина. Я мухи в своєму житті не образив!»
Микола, яким буде ваше амплуа в «Ревізорі з Тищенком»? І що нового ви привнесе в проект?
Я буду нести знання. Як школа! Ділитися своїми професійними напрацюваннями, вказувати на грубі помилки. Буду звертати увагу на якість страв, на якість дизайну, обслуговування. У готелях – на сервіс в цілому. Ресторанний бізнес кардинально відрізняється від готельного: в останньому вимог більше, тому буду особливо суворим. Адже в ресторані ти проводиш кілька годин, а в готелі – живеш. Приїжджаєш сюди поспати, щоб ніхто тобі не заважав, сервіс був ненав’язливим, їжа – смачною і вчасно. Щоб не смерділо сигаретами, а прилегла територія була ідеальна. Але в той же час я не хочу бути професійним гнобителем. Насправді я дуже добра людина, мухи в своєму житті не образив! (Посміхається.)
Можливо, колишня ведуча «Ревізора» Ольга Фреймут вам давала якісь поради?
Не хотів би нікого ображати, але сьогодні всім даю поради я. Я ж професіонал (з посмішкою).
Я маю на увазі те, що Ольга довго вела цю програму і, можливо, могла б дати вам пораду, як діяти в тій чи іншій ситуації.
Справа в тому, що я не розглядаю «Ревізор» як шоу. Для мене це буде частиною життя. І я буду поводитись природно, органічно, як у повсякденному житті.
Ви раніше дивилися «Ревізор»?
Чесно вам скажу: якби знав, що «Ревізор» робить така команда, то я дивився б все. Але я не дивився нічого! Навіть коли працював в шоу «МастерШеф», продюсер радив мені подивитися цю програму, але я відмовлявся. Адже я навіть в чужі ресторани не ходжу – тільки в свої. У мене свій шлях, я роблю так, як вважаю за потрібне. І «Ревізор» вестиму по-своєму.
Коли вам запропонували вести програму, відразу погодилися?
Так. Мені цікаво спробувати себе самостійним ведучим. Довести в першу чергу собі, що я можу більше, ніж вже досяг.
Ну ви ж розумієте, що власники ресторанів і готелів можуть по-різному реагувати на ваші візити, часом і агресивно.
Гадаю, вони будуть раді, якщо до них приїде людина з таким досвідом, як у мене. Я тільки в Японії був шість разів! Об’їздив всю Америку уздовж і поперек. Щиро поділюся своїми знаннями, допоможу. Я хочу допомогти бізнесу! Дуже поважаю людей-трудяг. І не у всіх початківців стартаперів, молодих бізнесменів є можливість навчитися. Так що не бійтеся, не треба закривати двері. Не потрібно мене виштовхувати! Крім того, я майстер спорту з дзюдо. (Сміється.)
«Якщо людина з комплексами, то я не психолог, не буду його лікувати. І кумівство у мене не проходить»
А якщо все-таки будуть хамити, навіть лізти в бійку?
Я готовий до всього. Буду реагувати адекватно ситуації. Грубіянити не буду точно, але щось буду робити так, щоб хамити потім їм не хотілося. Природно, дехто буде думати, що ми приїхали руйнувати їхній бізнес, закривати ресторан, в який вони, можливо, вклали останні гроші. Ось у мене сьогодні в моїй кулінарній школі був урок, і дівчинка мені каже, що готує вдома зефір. «Смачний? – питаю. – А які інгредієнти?» Головним інгредієнтом вона назвала масло. З цим можна посперечатися. Але масло ускладнює, додає особливого вершкового смаку, бархатистості, підсилює смак молока. Я відразу запитав, що за масло. Вона назвала два виробника – дешевий і дорогий. Хоча обидва з них по суті своїй дешеві. Так ось, я дав їй пораду: щоб бізнес пішов, треба самій робити масло. Але оскільки самостійно це робити складно, знайдіть постачальника, який робить класне домашнє масло, і це буде вашою фішкою. Для чого я зараз це розповів? Тому що саме так я хочу підказувати людям, які працюють у сфері обслуговування!
Як відреагували ваші знайомі ресторатори на те, що ви тепер «Ревізор» і, можливо, нанесете візит і в їхній заклад?
Ніхто ще не знає. За умовами контракту, я не поширював інформацію до моменту прес-конференції. Для багатьох це буде сюрпризом.
Але якщо ви почнете публічно критикувати приятелів-колег, стосунки можуть зіпсуватися.
Все залежить від глибини особистості. Якщо людина з комплексами, то я не психолог, не буду її лікувати. І кумівство у мене не проходить. У мене до близьких і родичів жорсткіші вимоги, ніж до чужих. Це основа мого бізнесу, так я його свого часу побудував. Тому ніякого кумівства.
Зйомки восьмого сезону проекту почнуться найближчим часом. В які міста поїдете в першу чергу?
Я хотів би (не кажу, що буде саме так) почати з країн, що розвиваються, з туристичних містечок по всій Україні. Думаю, варто розвивати ті місця, де є нерозкручені туристичні маршрути. Я це підгледів у Домінікані. Там туристів возять по маршруту телевізійних американських шоу і кажуть: «Ось ви це бачите? Зірка була в цьому ресторані і замовляла саме це блюдо. І сиділа ось на цій лавочці. Ви можете зробити так само!» Я вже тоді зрозумів: класна ідея. Таким чином за маршрутом руху «Ревізора» ми будемо відкривати незвідану частину нашої України. У нас же дуже багато красивих місць.
Нагадуємо, що «Ревізор з Тищенком» вийде на «Новому каналі» цієї осені. Ми будемо стежити за всіма новинами.